duminică, 29 noiembrie 2009

Earthlings-Pamantenii

http://www.ecomagazin.ro/video-cruzimea-oamenilor-fata-de-animale-earthlings/

Un documentar zguduitor pe care as vrea sa zic ca nu as fi vrut niciodata sa-l vad, dar in acelasi timp nu pot fi atat de indiferenta. Sunt destui indiferenti, incat daca m-as adauga si eu pe lista deja am fi neincapatori.
Documentarul primeste de la premisa ca si animalele sunt la fel ca noi, pamanetene, si nu doar niste obiecte precum noi adeseori le tratam. Este trist ca aceste animale, care exista pe aceasta planeta cu mult timp inainte ca specia umana sa fi aparut, au ajuns sa fie etichetate atat de usor ca niste obiecte de care oamenii se pot servi dupa bunul plac, pentru a-si servi propriile interese.
Specismul, la fel precum sexismul, este un mod de rasism, avand la baza ideea ca animalele ne sunt inferioare noua si trebuie considerate ca atare.
Desi animalele nu sunt dotate cu ratiune, constiinta de sine si toate procesele superioare cu care natura a inzestrat omul, acestea simt la fel si uneori mai accentuat. Fiindca ele sunt fiintele ce simt, iar noi fiintele ce gandesc. Insa asta nu trebuie vazut ca un aspect al superioritatii noastre absolute asupra lor. Este adevarat si toti o stim, ca la unele aspecte, precum evolutia organelor de simt, animalele ne intrec cu detasare. Dar noi, ca niste fiinte dobitoace, egocentrice ce suntem nu mai sesizam si acest aspect clar de superioritate a lor asupra noastra.
Earthlings prezinta filmari care nu au mai fost aratate pana acum realizate in petshopuri, crescatorii de pui si adaposturi de animale, precum si ferme – uzine, afacerile cu piele si blana, industriile sportului si distractiei si in final profesiile medicale si stiintifice. Toate acestea iti formeaza o imagine ingrozitoare in care omul atotstapan se autoproclama un zeu cu drept de viata si de moarte asupra animalelor pentru obtinerea beneficiilor materiale. Atat de trist dar atat de adevarat.
Ce putem face noi in acest caz daca ne simtim putin responsabili pentru toata suferinta produsa animalelor: sa reducem cat de mult consumul de carne, cumpararea de produse din piele, asistarea la spectacole de rodeo, circ, lupte cu tauri dar si gandirea temeinica prealabila cumpararii unui animal de casa. Deoarece oferta este direct proportionala cu cererea. Daca cererea va scade la fel se va intampla si cu oferta. Pe viitor sper sa devenim mai constienti despre faptul ca toate fiintele de pe acest pamant se afla intr-o relatie stransa de interdependenta si interconectare si ca toti facem parte din acelasi ecosistem. Orice dezechilibru produs in acest ecosistem ne va afecta pe toti, atat animale cat si pe noi, oamenii. Iar efectele acestui dezechilibru se pot vedea deja de foarte mult timp: cancerul, bolile genetice, afectiunile cardiovasculare, diabetul etc. Iar daca totusi nu te intereseaza ceea ce li se intampla animalelor datorita lacomiei tale imense, gandeste-te macar la ce poti pati tu.
In alt post o sa dezvolt ideea de mai sus, viziunea sistemica asupra vietii...o viziune foarte interesanta si intr-adevar cat se poate de reala, ce ne intoarce cumva gandirea stiintifica in urma cu vreo 2000 de ani, fiind foarte apropiata de sistemele filosofice enuntate de religiile orientale.
Sper ca acest documentar poate iti va schimba atitudinea fata de viata si de tot ceea ce ne inconjoara.

Un comentariu:

strumfita cu esarfa spunea...

hey there filthy.
sere here :)
multumesc pentru vizita.
forumul i`l dadusem unei pustoaice din galati ca eu si zan nu mai aveam timp si de el.
apropo, blogul lui zanardi: www.theharrypoker.blogspot.com
dar se pare ca tipa respectiva nu a mai platit domeniul pe .us sau ceva.
felicitari pentru blog, e foarte fain, sper sa te tii te el. :)