vineri, 15 ianuarie 2010

Sybil (2007)






Sybil este un film foarte interesant daca va preocupa domeniul psihiatriei-psiologiei. Filmul se inspira dupa povestea adevarata a lui Shirley Ardell Mason sau Sybil Isabel Dorsett, numele dat in film acesteia pentru a i se proteja identitatea reala.

Povestea are loc in America anilor '50, cand inca freudismul era un curent psihologic extrem de apreciat, dar care din pacate provocase o oarecare intoleranta fata de partea inca necunoscuta a psihicului uman, astfel incat orice tulburare psihica la femei era aproape instant categorizata ca faimoasa isterie.

Sybil se nascuse in 1925 intr-un oras mic, Dodge Center- Minnesota, intr-o familie crestina, fiind singura fata a lui Walter Mason si Martha Alice "Mattie" Hageman. Mattie, mama ei avea avusese o stare catatonica (Catatonia este un sindrom psihomotor, listat in Manualul de diagnostic si statistica al tulburarilor mintale, al mai multor boli mintale, printre care se pot mentiona schizofrenia, tulburarea bipolara, depresia clinica si altele, caracterizat printr-o stare de fixare a corpului in anumite pozitii, conduita stereotipa si stupoare mintala) la ceva dupa timp dupa ce nascuse, si fusese chiar diagnosticata cu schizofrenie. Datorita abuzurilor fizice, sexuale, emotionale aplicate de catre mama ei si indiferenta tatalui in fata acestor abuzuri, Sybil a dezvoltat o tulburare psihica, care pana atunci inca nu fusese diagnosticata.

Ce se intamplase de fapt? Deoarece nu a putut face fata abuzurilor, Sybil si-a fragmentat personalitatea, astfel incat o alta fateta mai puternica a personalitatii sale sa poata rezista in fata suferintei. Astfel s-au dezvoltat cele 16 personalitati, fiecare distincta si avand o alta varsta:
1.Sybil Isabel Dorsett (1923), personalitatea principala
2.Victoria Antoinette Scharleau (1926), poreclita si Vicky, foarte increzatoare in sine si sofisticata
3.Peggy Lou Baldwin (1926), asertiva, entuziasta si cateodata furioasa
4.Peggy Ann Baldwin (1926), o parte a lui Peggy Lou dar mult mai tematoare decat nervoasa
5.Mary Lucinda Saunders Dorsett (1933), meditativa, contemplativa, familista
6.Marcia Lynn Dorsett (1927), o scriitoare si pictorita extrem de emotionala
7.Vanessa Gail Dorsett (1935), o "drama- queen"
8.Mike Dorsett (1928), unul din eurile masculine a lui Sybil, tamplar
9.Sid Dorsett (1928), al doilea eu masculin, foarte indemanatic
10.Nancy Lou Ann Baldwin (data aparitiei nedeterminata), interesata in politica cat si foarte implicata in implinirea profetiei biblice, foarte speriata de romano-catolici
11.Sybil Ann Dorsett (1928), neurastenica
12 Ruthie Dorsett (data nedeterminata), la varsta copilariei, fiind unul dintre eurile mai putin dezvoltate
13.Clara Dorsett (data nedeterminata), extrem de religioasa si critica cu privire la Sybil
14.Helen Dorsett (1929), foarte tematoare dar determinata sa-si atinga scopurile
15.Marjorie Dorsett (1928), vivace, cu spiritul umorolui, foarte deschisa
16.The Blonde (1946), o adolescenta fara nume

Venita initial la psihanalistul Cornelia B. Wilbur pentru sociofobie si amnezie, dupa o terapie extinsa, Wilbur descopera cele 16 personalitati iar dupa numeroase sedinte si hipnoza, aceasta va reusi sa-i uneasca cele 16 fatele ale personalitatii, sa le aduca la aceiasi varsta, pentru a-i reda lui Sybil amintirile si controlul propriei vieti.
Sybil a fost diagnosticata cu Tulburare de identitate disociativa, aceasta fiind ultima tulburare psihica definita de catre psihiatri/psihologi.
Shirley- Sybil a reusit sa-si amelioreze starea psihica, a predat cursuri de arta si a condus o galerie de arta pana la sfarsitul vietii in Lexington, Kentucky.

E un film foarte frumos si sper sa va placa:D

2 comentarii:

Ivy spunea...

Ai găsit cumva titrare?

Anonim spunea...

e foarte frumos filmul.chiar merita vazut.are un continut psihologic dar este foarte interesant.